De la Colònia al Sindicat: 75 anys de Pastorets

Si bé a Balsareny s’havien fet representacions de Pastorets almenys des dels anys 1920, fou a la Colònia Soldevila que es van començar a programar de forma sistemàtica. Del 1933 al 35 s’havia fet La Llum de l’Establia, de Marià Tubau, que es va reprendre el 1947; i ja el Nadal de 1948 es van posar en escena Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres, que s’hi representarien any rere any fins al 2000.

A més de Pastorets, a la Colònia Soldevila també es van posar en escena moltes obres de teatre. La més emblemàtica, La Ventafocs; però també recordem, entre moltes altres, Una història qualsevolBerlín, plaça AlterEl diari d’Anna FrankLa filla del mar; i, col·laborant amb la Coral Sant Esteve, en Balsareny, més de mil anys o El retaule del flautista.
El 1973 es va celebrar el 25è aniversari i el 1998, els cinquanta anys; fins que l’any 2000, per imperatius externs aliens a la voluntat del grup, les actuacions a la Colònia es van haver d’interrompre definitivament. Abans, però, el Nadal del 2000 es va fer una última i emotiva representació a l’aire lliure davant de l’església de Sant Esteve.

Nadal del 2000 (foto: A. Fontanet)

Constituïts en associació privada, Els Pastorets de Balsareny vàrem reprendre l’activitat l’any 2002 a la Sala Sindicat, fins a l’actualitat, que en commemorem el 75è aniversari, rejovenits i amb ganes de treballar per mantenir viva, dinàmica i digna la flama que hem heretat de les generacions passades. També aquí s’hi ha fet teatre, amb obres com El Tartuf i La cara i la creu i, amb la Coral Sant Esteve, Ai Mossèn, novament Balsareny més de mil anys i El poema de Nadal en diverses ocasionsA més, fa prop de vint anys que tenim un grup de Rapsodes, i els nostres Dansaires celebren enguany el seu desè aniversari.

2011 (foto: J.Peralta)

El 2018 vam emprendre una renovació estètica i generacional. Les restriccions imposades per la pandèmia no ens van deturar: les temporades 20-21 i 21-22  vam posar en escena la innovadora creació de Climent Ribera Salut, pastors (que falta ens fa!).

Salut, pastors!, 2020 (foto: J.Sarri)

El 2020 ens va deixar mossèn Joan Bajona, ànima dels nostres Pastorets els últims seixanta anys, i li vam dedicar les representacions.

Joan Bajona, 2009 (foto J. Peralta)

Els Pastorets de Balsareny volem retre homenatge i donar les gràcies a totes les persones que, al llarg d’aquests tres quarts de segle, més de cinquanta anys a la Colònia i més de vint al Sindicat, han ajudat a fer possible la continuïtat d’aquesta entranyable tradició tan nostra. Visquen els Pastorets!

Dansaires, 2015 (foto J. Sarri)

Repartiment

Lluquet Bernat Sivill
Rovellona Queralt Arnau
Àvia Anna Fornell
Satanàs Èric Medina
Llucifera Dúnia Fornell
Supèrbia Milena Gállego
Ira Lena de Miguel
Gula Carla Escolà
Enveja Jana Ruiz
Luxúria Valèria Millan
Peresa Sara Blanco
Avarícia Aran Sivill
Miquel Jana de Miguel
Jeremies Abel Fornell
Pastors/es Elisabet Pla, Jordi Salud, Albert Sànchez, Josep M. Soler, Jordi Vilanova
Marta Elena Cruz
Maria Xènia Artigas
Sacerdotessa Emília Gudayol
Josep Manel Mingo
Jezabel Glòria Casaldàliga
Isabeló Àuria Rodríguez
Gabriel Aurora Labella
Nen Jesús Roc Viu
Poble Gorika Birdi, Àngels Capdevila, Queralt Camprubí, Elsa Carmona, Cynthia Castrillo, Emma de los Ríos, Júlia Fernández, Ferran Gállego, Lotta Gállego, Èric Gonzàlez, Lena Màrquez, Ciara Millán, Mireia Palouzié, Aina Salud, Marina Salud, Aran Sànchez, Martina Sánchez, M.Àngels Torrades, Maria Vilanova, Adriana Zambrano, Alba Zambrano
Furietes Queralt Camprubí, Lotta Gállego, Èric Gonzàlez, Ciara Millan, Mireia Palouzié, Fiorella Rodríguez, Aran Sànchez, Martina Sànchez, Maria Vilanova
Angelets Elsa Carmona, Lia Correia, Aina Cuello, Júlia Fernández, Vera López, Lena Màrquez, Aina Salud, Marina Salud, Alma Tamayo, Adriana Zambrano
Dansaires Gorika Birdi, Elsa Carmona, Cynthia Castrillo, Lia Correia, Aina Cuello, Júlia Fernández, Lotta Gállego, Vera López, Lena Márquez, Ciara Millán, Mireia Palouzié, Emma de los Ríos, Aina Salud, Marina Salud, Aran Sànchez, Martina Sànchez, Alma Tamayo, Maria Vilanova, Alba Zambrano
Vestuari, perruqueria i maquillatge Laura Casaldàliga, M.Rosa Casanova, Meritxell Mas, Vanessa Martínez, Anna Obradors, Elisabet Pla, Violeta Estivill / Mercè Farràs
Llum i so Josep Fornell, Carles Sivill
Tramoia Edgar Arnau, David Escolà, Rafael Jurado, Ramon Magem, Jordi Millàn, Jaume Masplà, Joan Pla, Esteve Pujals, Angie Rovira, Alfred Selgas, Joan Serra, Xavi Labella / Vladimir Díaz, Isidre Viu
Traspunts Mireia Carreté, Isabel Soler
Taquilla /Entrada Mireia Carreté, Ramon Carreté, Jordi Garcia, Vanessa Martínez, Marc Mas
Direcció Aina Rodríguez, Laia Rodríguez, Abel Fornell

1966

1974

1980

1996 (foto J.Bajona)

1998 (foto J.Bajona)

1998 (foto J.Bajona)

1998 (foto J.Bajona)

Nadal 2000 (foto: A.Fontanet)

Nadal 2000

Nadal 2000 (foto: A.Fontanet)

2002 (foto: j.Peralta)

2006 (foto J. Peralta)

2009 (foto J. Peralta)

2009 (foto J. Peralta)

2015 (foto J.Sarri)

2016 (foto J. Sarri)

2016 (foto J. Sarri)

2017 (foto J. Sarri)

2018 (foto J. Sarri)

2018 (foto J. Sarri)

2018 (foto J. Sarri)

2018 (foto J. Sarri)

Salut, pastors! 2020 (foto: J.Sarri)

Salut, pastors! (2021, foto J. Sarri)

Temporada 2022-23 (foto J. Sarri)

Temporada 2022-23 (foto J. Sarri)

Temporada 2022-23 (foto J. Sarri)

El nostre agraïment a tothom qui ha col·laborat per fer possibles aquestes representacions al llarg de 75 anys. Visquen per molt anys els Pastorets!