Uns Pastorets trencadors… i trencats

Estrena i ajornament de ‘Salut, pastors (que falta ens fa!)’

Els Pastorets de Balsareny, tal com hem anat informant, vam preparar ja abans de l’estiu un espectacle diferent, abreujat i amb pocs intèrprets, en previsió que les circumstàncies podien fer difícil que per Nadal es poguessin muntar uns Pastorets com els de sempre. Per això, en Climent Ribera va preparar un guió ben diferent que, aprofitant part dels textos originals de Folch i Torres, es presentava amb una estètica molt actual i amb un context que connectava amb el món del segle XXI des d’una sensibilitat moderna (i amb un petit homenatge final a mossèn Joan Bajona).

Dissortadament, el temps ha demostrat que teníem raó en la nostra previsió a molts mesos vista: arribat el desembre, hi ha hagut força grups de Pastorets que han decidit no fer res aquesta temporada, o que han substituït  l’espectacle habitual per una lectura poètica, o projeccions, o versions de concert o reduïdes, com nosaltres –tot i que, sens dubte, no tan innovadores. Durant aquests mesos hem hagut de treballar de valent i superar molts entrebancs, ja que les normatives sanitàries han anat variant contínuament i és clar que ens hi hem adaptat sempre, com no podia ser altrament: assajos interromputs quan els teatres eren tancats, assajos en grups de 6 persones pràcticament sempre, mascaretes, controls, traçabilitat, confinaments parcials, limitacions horàries…

Fins ben pocs dies abans de Nadal no vam saber si podríem presentar el nostre muntatge. Ja sabíem que ho havíem de fer amb restriccions d’aforament: a més d’haver decidir fer servir la platea com a espai escènic, sabíem que calia mantenir rigorosament les distàncies a la grada fixades pels assessors tècnics de l’Ajuntament; i complir amb les normes de ventilació, controls de temperatura, gel hidroalcohòlic, mascaretes obligatòriament posades tot el temps, entrades i sortides esglaonades, obligació de mantenir-se tothom a la seva localitat…  Tot ho vam complir escrupolosament.

Al final, vam estar molt contents que ens autoritzessin a estrenar l’obra, el dia de Nadal, i ho vam fer amb tot l’aforament permès ocupat: 64 espectadors. I també els dies 27 de desembre, i els dies 2 i 3 de gener en funcions de tarda i nit vam tenir bones entrades, tot i que molt inferiors a les d’una temporada “normal”, però amb això ja hi comptàvem. El cas és que l’espectacle va ser un èxit: tothom ens va aplaudir molt, i en totes les funcions el públic en sortia entusiasmat i així ens ho feia saber. És una satisfacció per a tothom qui hi ha participat, veure reconegut l’esforç esmerçat.

La part negativa ha estat que, arran de les darreres restriccions governamentals publicades el 5 de gener, se’ns va comunicar que no podríem fer les dues últimes representacions, corresponents al dia 10 de gener. El motiu era l’article 19 de la resolució del Govern, que establia que “se suspenen totes les activitats de cultura popular i tradicional”, mentre que l’article 12 continuava autoritzant les “activitats culturals d’arts escèniques” amb la limitació d’aforament i les obligacions de ventilació i altres que ja hi havia. Per a nosaltres, és evident que els Pastorets (i encara més, la “nostra” versió d’enguany) són clarament una activitat “d’arts escèniques”, tot i ser també una tradició que forma part de la cultura popular de Catalunya.

En resum, que a Balsareny hem hagut d’ajornar les dues sessions que teníem pendents, i tornar els diners a tothom qui havia comprat entrades anticipades. Ara caldrà esperar a veure si podem reprendre les representacions més endavant, quan la situació millori. L’èxit que hem tingut i l’expectació que el boca-orella va anar despertant pels comentaris elogiosos dels que havien vist l’obra ens fa pensar que, si aconseguim poder-la tornar a muntar, tindrem públic per continuar-ne gaudint. Donem les gràcies a tots els espectadors que ens han donat el seu suport i a tots els que han participat en la preparació de l’espectacle, i a tots els membres de l’associació per ajudar-nos a mantenir viu l’esperit dels Pastorets. Ens en sortirem!

Els Pastorets de Balsareny
Fotos: Jordi Sarri, J.Vilà, J.Vilanova, M.C., R.C.